Panem et circenses. Especially circenses.

Oricine are un minim de interes legat de ce se intampla pe scena politica in Romania stie deja de intamplarile ultimei saptamani. Base il propune pe Stolo, Stolo accepta, peste patru zile reediteaza showul de acum patru ani si se razgandeste, Base e trist, il propune pe Boc, asta accepta. PDL+PSD=LOVE. Pentru interesul national, desigur :mrgreen: La fel de desigur nu despre asta vreau sa vorbesc.

You see, hai sa explic ce intelege Andu prin “politician”. Plec de la premiza ca zarurile sunt aruncate. Nici macar nu e vorba de teoria conspiratiei; ideea ca exista niste oameni puternici, bogati si in umbra care dau adevaratele ordine mi se pare de un elementar bun simt. Cine’s aia si ce invart nici nu conteaza. N-avem acces. Inapoi la politicieni. Deci noi, cei multi, plebea, nu vom trece niciodata de un anumit nivel; parte din veniturile noastre vor intra pe mana unei maini de oameni care dracu stie ce vor face cu ei; respectam niste legi date special in favoarea unei mase reduse de oameni – politicienii si anturajele lor – dar care in principiu ne dezavantajeaza pe noi; cel putin in Romania, la nivel inalt toti sunt mana in mana deci canci justitie. Bun, le stim pe toate astea. Mi-as dori sa fie fatalism si sa primesc flegme in ochi cu zambetul pe buze, dar e realism.

Si luand paragraful anterior ca ipoteza, sa vedem atunci ce hram poarta politicianul. El trebuie sa fie o marioneta reusita. El trebuie sa fie un nenea elegant (sau o tanti eleganta, dar mai rar), imbracat la costum si cravata, aranjat, care sa vorbeasca frumos, cult si doct. Elocvent. Sa aiba talent oratoric. Sa plimbe cuvintele prin gura ca pe un coniac vechi si sa ne ameteasca ca si cand l-am fi baut noi. Sa ne minta cu talent ca o sa fie bine si ca el nu poate dormi noaptea pentru ca se gandeste la binele nostru. Politicianul trebuie sa fie un actor foarte bun. Sa minta credibil, sa nu se repete si sa nu se contrazica; sa-si joace rolul coerent cap-coada. El trebuie sa para ca stie ce spune si ca stie ce face, astfel incat cei multi, cei nestiutori, cei creduli sa se uite in sus la el si sa se minuneze; si sa-l creada.

Romania este de cacat pana si la capitolul politicieni. Avem politicieni prosti. In sensul de actori prosti. Nereusiti. Nu mai conving pe nimeni. Dau dovada de badaranie si mahalagism – si ce daca-s imbracati la costum ? Poti sa pui o cravata pe un cacat – tot cacat ramane. Cum poti tu, ca politician, sa te injuri in direct, sa te incaieri in direct, sa arunci cu apa in direct, sa urli “ciocu mic ca acu suntem noi la putere!” in direct si cate si mai cate… Ce cauti acolo ? Iti faci meseria prost, si ii tragi in jos si pe ceilalti politicieni, care se straduiesc sa mentina aparentele! Lumea nu s-a desteptat brusc, nu a devenit mai receptiva la bullshiturile voastre, VOI mintiti din ce in ce mai prost, sunteti din ce in ce mai putin convingatori! Chiar nu va invata nimic la scoala de mitomani ?

Mai stii, poate li s-a luat si lor de circul asta de prost gust, cum ni s-a luat si noua. In definitiv nu sunt decat niste pinocchio, poate ca vor sa fie si ei vii. S-or fi saturat de papusarii din spatele lor si de manevrele acestora. Poate vor ca cei multi sa se prinda. Poate in strafundul sufletului lor isi doresc o noua revolutie.

Dar cel mai probabil aberez.

Oricare ar fi situatia si orice punct de referinta s-ar alege, tot acest circ din ultimele zile este de o calitate execrabila. Daca l-as putea nota de la 1 la 10 i-as da -13. Base: de ce se retrage Stolo ? intrebati-l pe el. Stolo: de ce ma retrag ? de-aia. de kyky. nu va zic nimic. ….cum adica nu ne zici nimic ? nu vreau, n-am chef. Bah! Baiatu! De-aia esti tu pe o patura superioara sarantocilor, pentru ca ai un job foarte important – sa tii spiritele sub control! Orice meserie foarte bine platita are responsabilitati foarte mari, you can’t screw up – n-ai voie, pur si simplu! Nu te-a intrebat nimeni ce vrei! Ok, intelegem, ti s-a bagat pe gat o lista cu ministrii si vezi doamne s-a materializat brusc reincarnarea bunului samaritean in tine. De parca ieri ai fost parasutat in mijlocul politicienilor romani. Nu conteaza de fapt. Conteaza ca TREBUIE SA ZICI CEVA! O minciuna, orice, nu conteaza, ce dracu, oricum minti si mintiti cu totii permanent, nu mai e hobby deja, e obsesie; de-aia esti platit, de-aia din salariul meu iese o parte care se duce la stat din care o parte intra in buzunarul tau – ca sa ma minti frumos! Eu ma duc la serviciu si muncesc din greu, tu ce pana mea pazesti ?

Zilnic se bate recordul national la nesimtire si tare mi-e ca performanta colectiva din ultimele zile va fi greu de depasit (stiu, ma amagesc.) You know, tot folosim expresii precum “intr-o tara civilizata”, “este de neconceput ca”… Dragii mosului,regulile se rescriu. A se tine pasul cu realitatea. Asteapta-te la orice, astfel nu te va surprinde nimic (din Dune e citatul, parca.) Catre papusari: v-ati ales PROST marionetele! Slaba de tot piesa de teatru, varza! Dati-i dracului afara! Aia nu mai sunt politicieni, aia sunt carnival freaks. La ei nu razi; de ei ti-e mila si sila.

Pentru toti politicienii romani, pentru toti descendentii serifului din Nottingham, pentru toti ipocritii mitomani parveniti nesimtiti, cu dedicatie din toata inima :


Vodpod videos no longer available.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: