Moldova update

highlights de pe twitter,  #pman :

Infinity_Guy: Comunitatea internationala incepe sa realizeze ca sunt Proteste Pasnice si violentele au fost provocate de agitatori infiltrati #pman

bigubax: #pman @Tao_La: North of Moldova TV IS OFF!!! -> but we have THE ALMIGHTY INTERNET! Let us use it to communicate peacefully for freedom!!

adrianhancu: Evenimentele din #pman au fost desfasurate conform unui plan pus la cale de Rusia (zice iurie rosca pentru agentia infotag)

editorcassh: RT davidstroe: > @gooroo Protesters say those arrested last night are tortured by police. #pman


de pe timpul.md, apropo de “corectitudinea” procesului de votare din RM :

Doctorandul în economie Veaceslav Ouş, aflat în Japonia de patru ani, a aflat cu stupoare că şi el, şi tatăl său decedat, au participat la recentele alegeri din 5 aprilie.

“Eu pot demonstra cu paşaportul că pe 5 aprilie mă aflam în Japonia. Or, R. Moldova nu are ambasadă sau consulat în această ţară. Cel mai apropiat loc în care aş fi putut vota era în China”, a arătat doctorandul în economie Veaceslav Ouş (foto) pentru Cotidianul.ro.

Cu toate acestea, mare i-a fost mirarea când mama lui s-a dus la secţia de votare şi l-a văzut semnat pe o listă care demonstra că şi-ar fi exprimat opţiunea electorală în RM; “nu trebuie să mai spun cu cine votasem”, arată Ous, un suporter neintenţionat al lui Voronin. Mai mult, în acelaşi document, un alt votant “înregistrat” era Nikon Ouş, tatăl lui Veaceslav; numai că acesta decedase cu peste o lună în urmă.

“M-a deranjat că atunci când mama mea a protestat, explicându-le că e mort şi nu poate vota, cei de la secţia de votare au bruscat-o. În legătură cu semnătura mea, i-au spus că e o greşeală, probabil a semnat cineva unde nu trebuia; a tăiat cu propria ei mână numele tatălui meu de pe listă, ceea ce i-a indignat. Pe deasupra, i-au spus să-şi vadă de treaba ei, că nu ştie ea cum se desfăşoară procesul electoral”, povesteşte Ouţ, precizând că R. Moldova posedă un sistem performant computerizat de evidenţă a populaţiei şi că includerea persoanelor plecate din ţară şi a celor decedate pe listele electorale nu pare a fi o simplă greşeală.


de pe realitatea.net : Presedintele moldovean Vladimir Voronin acuza Romania ca ar fi in spatele revoltelor de la Chisinau, anunta AFP. Voronin a declarat ca va recurge la forta daca protestele continua. In acelasi timp, ambasadorul roman la Chisinau va fi expulzat, Republica Moldova luand si decizia de a introduce regimul de vize obligatoriu pentru Romania.

raspunsul MAE, de pe dw-world.de : Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti sustine ca “a luat nota cu indignare de decizia Chisinaului cu privire la ambasadorul Romaniei. MAE respinge categoric acuzatiile formulate de autoritatile Republicii Moldova privind presupuse implicari ale Romaniei in afacerile interne ale acestui stat”. Ministerul roman “subliniaza ca aceasta acuzatie este o provocare la adresa statului roman. Este inacceptabil ca puterea comunista de la Chisinau sa transfere responsabilitatea pentru problemele interne din Republica Moldova pe seama Romaniei si a cetatenilor romani”. In raspunsul sau, Ministerul roman al afacerilor externe califica “aberante masurile unilaterale de impunere a restrictiilor de calatorie anuntate de presedintele Vladimir Voronin” si precizeaza ca “Romania nu va lua masuri similare privind personalul Ambasadei Republicii Moldova la Bucuresti si va mentine sistemul de vize gratuite pentru cetatenii moldoveni”.


de pe hotnews.md, legat de taierea accesului la internet :

Un provider de la Chisinau declara Europei Libere ca la dispozitia, foarte probabil, a autoritatilor moldovene antena Moldtelecomului a fost ieri deconectata si odata cu ea serviciile Internet au fost intrerupte. Exista putine indoieli ca la baza deciziei a stat ideea de a intrerupe difuzarea informatiilor pe Internet despre protestele de la Chisinau.

Numai autoritatile chineze au mai procedat la fel, pentru a limita difuzarea informatiei despre protestele din Tibet si se stie cit de mari au fost protestele comunitatii internationale.

Decizia de la Chisinau este cu atit mai discutabila cu cit Parlamentul European a votat cu o saptamina in urma o rezolutie, intitulata “Consolidarea securitatii si a libertatilor fundamentale pe Internet”. Contextul imediat al votului deputatilor europeni era legat de legea franceza, adoptata de votul Parlamentului Frantei in favoarea unor masuri punitive de deconectare de la Internet a acelora care descarca ilegal muzica si filme de pe web. Dar, intr-un context mai larg, rezolutia parlamentului european priveste toate tarile continentului, inclusiv pe cele care, precum Moldova, privesc spre institutiile si reglementarile europene.

Parlamentul european a estimat in cursul votului ca “a garanta accesul tuturor cetatenilor la Internet echivaleaza cu accesul tuturor cetatenilor la educatie”. Cele 481 de voturi in favoarea raportului (doar 25 de deputati au votat contra) sint o luare de pozitie ce contribuie la validarea principiului potrivit caruia accesul la Internet constituie o libertate fundamentala.

Decizia ultima a Parlamentului european vine dupa ce ministri comunicatiilor din Uniunea europeana au votat in noiembrie trecut asa-numitul pachet Telecom, in care o prevedere viza orice eventuala intrerupere graduala a conexiunii Internet, afirmindu-se ca ea necesita o hotarire judecatoreasca. Lucrurile par sa fie clare la nivel european in ce priveste dreptul fundamental la informatie prin Internet si faptul ca guvernele si societatile private nu trebuie sa refuze accesul ca pe o sanctiune.

Intrebarea ar fi daca autoritatile de la Chisinau sint la curent cu prevederile europene sau daca tentatia totalitara chineza le este mai aproape.


de pe hotnews.md, legat de repercursiunile asupra studentilor :

12:30 Studentii de la universitatile din Chisinau sunt blocati in salile de studii si amenintati cu exmatricularea. Guvernul comunist a convocat o adunare a rectorilor institutiilor de invatamant superior din Chisinau, care au fost avertizati cu concedierea daca nu blocheaza studentii in salile de studii. La Universitatea de Stat din Moldova deja a avut loc o adunare a corpului profesoral, in cadrul careia profesorilor li s-a cerut de asemenea sa blocheze studentii si au fost avertizati ca vor fi concediati, daca vor sustine protestele de strada.


In incheiere, o poza mai mult decat graitoare, de pe unimedia.info :

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: